کبد چرب یکی از بیماری های شایع در دنیاست که نه تنها افراد چاق که بسیاری از افراد دیابتی و همین طور افرادی که دچار سوء تغذیه هستند نیز درگیر می کند.
کبد چرب در واقع از تجمع واکوئول های چربی در سلول های کبدی به وجود می آید که با التهاب کبد تشخیص داده می شود. وجود چربی در کبد طبیعی ست اما اگر میزان چربی در کبد بیشتر از 5 تا 10 درصد کل کبد باشد به این معناست فرد به بیماری کبد چرب دچار شده (لینک ویکی پدیا)
درمان کبد چرب
یکی از راه های اصلی درمان کبد چرب، رژیم غذایی سالم و اصولی ست. کبد چرب همان طور که از اسم آن مشخص است به دلیل چربی زیاد در کبد به وجود می آید. در یک بدن سالم، کبد کمک می کند تا سموم را از بین برده و به صفرا این امکان را می دهد تا پروتئین گوارشی تولید کند. وجود چربی زیاد در کبد سبب آسیب رساندن به کبد شده و دیر تشخیص داده می شود.
به طور کلی، رژیم مناسب برای کبد چرب شامل موارد زیر است:
- میوه و سبزیجات زیاد
- گیاهان و دانه هایی با فیبر بالا
- به حداقل رساندن مصرف شکر، نمک، چربی ترانس بالا، کربوهیدرات تصفیه شده و چربی اشباع شده
- عدم مصرف الکل
رژیم هایی با چربی و کالری کم به شما کمک می کنند تا وزن خود را کاهش داده و ریسک بیماری کبد چرب را به حداقل برسانید. در حالت ایده آل اگر شما اضافه وزن دارید، باید ده درصد از وزن بدنتان را کاهش دهید.
در ادامه آجیل هایی که برای کبد چرب مناسب هستند را بررسی خواهیم کرد.
آجیل های مناسب برای کبد چرب
همان طور که در بالا هم اشاره شد در رژیم مناسب برای کبد چرب وجود غذاهای دارای فیبر و همین طور چربی های غیراشباع به درمان این بیماری کمک خواهد کردو به همین دلیل خانواده ی آجیل ها یکی از بهترین انتخاب ها برای این رژیم محسوب می شوند زیرا علاوه بر ویتامین ها و املاح مناسب برای بدن بهترین منبع از فیبر و مجموعه ترکیبات چربی های سالم بوده که نه تنها ضرری برای این بیماری ندارند که باعث بهبود کارکرد کبد می شود که در ادامه تعدادی از آجیل های مناسب برای کبد چرب را معرفی می کنیم.
پسته: پسته از محبوب ترین آجیل ها در بین ایرانی هاست. این آجیل در اعیادی مثل نوروز و یلدا حضور پررنگی داشته و یکی از اجزای اصلی اعیاد باستانی ایران بوده و هست از این رو ممکن است در برخی موارد در مصرف آن زیاده روی کنیم که نتیجه ی آن درد معده و مشکلات سوء هاضمه خواهد بود چراکه این مغز یکی از آجیل های نفاخ است و بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنیم.
گردو: گردو یکی از محبوب ترین آجیل ها محسوب می شود و یکی از اجزای اصلی صبحانه ی ایرانی به حساب می آید به غیر از این از گردو در طبخ غذاهای سنتی مثل فسنجان و پخت انواع شیرینی استفاده می شود و این نشان دهنده ی سالم و مغذی بودن غذاهای ایرانی ست چرا که گردو به دلیل ترکیبات مفیدی مثل اسید های چرب امگا3 برای کبد چرب بسیار مفید است به علاوه گردو به دلیل آنتی اکسیدان سرشارش در کاهش چربی کبد نقش موثری دارد.
بادام زمینی: جالب است بدانید که بیش از هشتاد و پنج درصد از چربی بادام زمینی، چربی غیر اشباع می باشد و از این رو نه تنها باعث چربی کبدی نمی شود که بیماران مبتلا به این بیماری با خیالی آسوده می توانند آن را در رژیم غذایی خود جای دهند.
علاوه بر این، بادام زمینی متابلوسیم بدن را افزایش داده و سوخت و ساز بدن را بیشتر می کند و در نتیجه منجر به کاهش چربی های انباشته شده در بدن مانند چربی های شکمی شده و به درمان کبد چرب کمک به سزایی می کند.
تخمه آفتاب گردان: تخمه ی آفتاب گردان یکی از تنقلات ثابت مهمانی ها و دورهمی های ایرانی ست و یکی از نکات قابل توجه و جالب در مورد تخمه ی آفتاب گردان این است که این دانه دارای آنتی اکسیدان های حلال در چربی ست. علاوه بر این، این تخمه سرشار از ویتامین E می باشد و یکی از قابلیت های این ویتامین خنثی کردن چربی های مضر می باشد.
بادام درختی: بادام یکی از مغز هایی ست که مقدار کلسیم آن با شیر برابر است علاوه بر این بادام درختی سرشار از منیزیم، ویتامین E ، سلنیوم و مقدار زیادی فیبر است. منیزیم یکی از اصلی ترین املاح معدنی در آرام سازی عروق خونی ست و یک از ارزشمند ترین اجزای خون محسوب می شود که به راحتی در سراسر کبد حرکت می کند. علاوه بر این، بادام درختی باعث کاهش قند خون بعد از غذا می شود که یکی از عوامل شناخته شده در ابتلا به بیماری کبد چرب است.
بادام برزیلی: بادام برزیلی یک منبع عالی از پروتئین، مس، نیاسین، منیزیم، فیبر، ویتامین E و به خصوص سلنیوم می باشد. مقدار سلنیوم موجود در بادام برزیلی بسیار زیاد است و سلنیوم یکی از ارزشمند ترین املاح معدنی برای مبتلایان به کبد چرب می باشد چراکه دارای آنتی اکسیدانی می باشد که از سلول های کبدی در برابر آسیب محافظت ، سلو ل های ضد سرطان را تقویت و به خاصیت ارتجاع بافت کمک می کند و همچنین قدرت سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد و به همین دلیل یک ماده ی ضروری برای سلامت کبد محسوب می شود.